Starten als Junior Consultant Finance in coronatijd, Bas Reef vertelt

25 nov. 2020

Ik ben Bas Reef en werkzaam bij Headhuntersteam Eindhoven sinds 1 september 2020. De corona crisis begon in de periode dat ik moest gaan afstuderen, een spannende tijd dus. Na het succesvol verdedigen van mijn scriptie, dat natuurlijk online moest gebeuren, heb ik samen met Kenneth van de Wiel om de tafel gezeten voor mijn eerste ‘echte’ baan. Het klikte meteen en de manier van werken bij Headhuntersteam sprak mij enorm aan. De oprechte interesse in mensen en achterhalen wat hen beweegt is een van de sterkste eigenschappen van Headhuntersteam. De persoonlijkheid en echt het verschil willen maken, dat is waar ze goed in zijn. Na een welverdiende vakantie ben ik dan ook begonnen als Junior Consultant Finance. Bas Reef

Starten in coronatijd
Ik weet als geen ander hoe het is om te starten in de coronatijd. Weinig tot geen fysieke bedrijfsbezoeken en intakes meer. Natuurlijk was dit in het begin even wennen, zeker omdat ik nog mijn draai moest vinden binnen de organisatie. Uiteindelijk word je creatief en ook binnen Headhuntersteam zitten we niet stil. Er worden veel telefonische bedrijfsbezoeken gepland  of  starten de laptop op en openen Microsoft Teams om elkaar te zien. Daarnaast is het belangrijk om goed contact te behouden met je huidige relaties, waardoor we nu nóg meer bellen dan normaal. Aan de kant van de kandidaten gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Eerst een uitgebreid telefonisch gesprek en daarna plannen we een afspraak in om ook elkaar via een videocall te zien. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om iemand echt in de ogen te kunnen aankijken, hierdoor creëer je een band. Toch kan ik stiekem niet wachten dat we weer naar het oude normaal kunnen, zodat ik fysieke afspraken kan hebben.

Verandering
Ik was in het begin erg bang dat heel de arbeidsmarkt in elkaar zou zakken. Dat bedrijven de stop op de huidige vacatures zou zetten en niemand zouden willen aannemen. Zeker met mijn prestatiedrang vond ik dit erg spannend. Tot mijn verbazing heeft vrijwel ieder kantoor het nog steeds enorm druk en staan te springen om versterking. Veel bedrijven, met wie ik wekelijks contact h
eb, spreken de nood uit om de huidige vacatures in te vullen. Natuurlijk werken veel werknemers vanuit huis, waardoor een zekere mate van zelfstandigheid wordt gevraagd. Door de algemene hoge werkdruk binnen de Accountancy blijft er nog steeds veel vraag naar personeel.

Kandidaten
Het voordeel van het thuiswerken is dat veel kandidaten sneller de telefoon opnemen. Thuis zit je natuurlijk wat meer op je gemak, waardoor een gesprek sneller persoonlijk wordt en meer diepgang biedt. Hierdoor achterhaal ik beter de behoefte van de kandidaat en speel ik hier direct op in. Soms is het ook gewoon een informeel gezellig gesprek, daar hebben sommige kandidaten ook behoefte aan. Deze manier van werken biedt erg veel variatie, wat het werk voor mij juist extra leuk maakt. Ook is het veel laagdrempeliger voor kandidaten om een vrijblijvend gesprek aan te gaan via een videocall. Een fysiek intakegesprek vinden sommige kandidaten die latent zoekend zijn toch een grote stap, waardoor we online laagdrempelig de eerste stappen kunnen zetten.

Nieuwe baan
Mijn eerste aanname zou zijn dat veel kandidaten niet switchen van baan in deze uitzonderlijke tijden. Niets is minder waar. Ik merk juist dat kandidaten openstaan voor een nieuwe uitdaging. Veel bedrijven spelen hier erg goed op in en maken gebruik van een online onboarding programma. De drempel om een virtuele kop koffie samen te drinken is dan ook een stuk lager. Na 1,5 maand werken bij Headhuntersteam heb ik dan ook mijn eerste plaatsing weten te realiseren. Dit smaakt naar meer.

Bas Reef
040 30 30 884
b.reef@headhuntersteam.nl

 

 

foto

Het enthousiasme zijn geduld, openheid en oprechte interesse maakt dat hij kan zorgen voor de juiste match. Nico Nagelhout heeft goed geluisterd naar waar ik naar op zoek was en daar de juiste match bij gezocht. Nico wil echt dat de match lukt en stelt dat voorop. Het gaat Nico niet om het plaatsen van een kandidaat maar het gaat hem erom dat de kandidaat ook op de juiste plaats terecht komt, zoals het ook hoort.

Michiel Gijsbers