Brabanders managen beter dan Friezen

13 feb. 2020

De Fries is nuchter. Toch? In een onderzoek naar de kwaliteit van managers komen Rabobank en Rijksuniversiteit Groningen tot een ander inzicht: Friese fabrieksbazen overschatten zichzelf.

netherlands-303419_960_720De beste industriemanagers van Nederland vind je in Limburg en Brabant, en dan met name in de regio Brainport Eindhoven. Die conclusie trekken het bancaire kenniscentrum RaboResearch en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) uit een onderzoek onder 450 industriebedrijven. Daarvoor legden Rabobank-economen Jesse Groenewegen en Sjoerd Hardeman een objectieve, wetenschappelijk samengestelde vragenlijst voor aan de managers van die bedrijven.

Hoe zetten ze hun werknemers in? Welke doelen stellen ze en hoe meten ze de prestaties? Zijn er voldoende specialisten in het bedrijf en wordt ieder talent optimaal benut? En hoe schat de manager zijn eigen kwaliteiten in? Uit al die antwoorden rolt dan een beeld, waaruit je conclusies kunt trekken over de kwaliteit van de ondervraagde bazen. Die zijn voor Noord-Nederland op zijn minst opmerkelijk te noemen.

De Friezen mogen zichzelf dan doorgaans als nuchtere wezens beschouwen, volgens de data die Groenewegen en Hardeman verzamelden, doet hun zelfoverschatting niet onder voor die van Randstedelingen. Het is weliswaar zo dat 80 procent van de geïnterviewden zijn eigen rol overschat, maar Friesland doet het net wat erger.

Als je kijkt naar hoe de Friezen hun fabrieken organiseren, dan scoren ze over het algemeen niet optimaal. In het Zuiden hebben leidinggevenden vaak sneller door waarom de productie stroef loopt en hoe ze dat kunnen verhelpen. Al met al maken ze op een veel slimmere manier gebruik van hun machines en werknemers.

Vooral op het gebied van personeelsmanagement doen ze het in Eindhoven en omstreken erg deugdelijk. De Brabanders, de Limburgers en evenzogoed ook de Zeeuwen weten meestal heel goed hoe hun fabrieken draaien en daarmee presteren deze managers gemiddeld op hetzelfde niveau als hun vakgenoten in industriële toplanden als Duitsland en Zweden.

De Friezen, maar ook de Groningers en Twenten, kun je beter vergelijken met Italianen en Mexicanen, stellen Groenewegen en Hardeman. Zouden ze het roer omgooien, en gaan managen als hun collega’s in Zuid-Nederland, dan kunnen de noorderlingen hun omzet met gemiddeld 4 procent zien groeien. En hun winst, zo beloven de onderzoekers, kan zelfs 6 procent hoger uitpakken.

Vergelijken we hier geen appels met peren, vraagt Peter Roorda zich af. Hij is directeur-eigenaar van Headhuntersteam, een bureau dat vanuit zes vestigingen hoog opgeleid personeel zoekt voor opdrachtgevers als Philips, Landustrie, Damen Shipyards en Stork. Roorda’s headhunters opereren in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Leeuwarden en Groningen. Hun netwerken bieden aardig zicht op hoe het er in de verschillende hoeken van Nederland aan toe gaat.

,,Als je kijkt naar Brainport Eindhoven, we doen natuurlijk ook zaken daar, we hebben er een kantoor, in dat Brabant zit een heel groot cluster aan hightech industrie.’’ Dat maakt het wel een ongelijke strijd, meent Roorda. ,,Je kunt bedrijven als Philips, ASML, VDL en Vanderlande toch niet vergelijken met al die veel kleinere maakbedrijven uit Friesland? Het leiden van een mkb-bedrijf vergt toch hele andere competenties?’’

Toch kan Roorda ook niet helemaal ontkennen dat er regionale verschillen zijn. Hij bespeurt ze zelfs binnen de Friese grenzen. ,,Bedrijven uit Dokkum vragen bijvoorbeeld vaker managers met een hbo-opleiding, terwijl in Drachten de vraag naar wetenschappelijk opgeleide mensen veel hoger is. Dat komt doordat je in het gebied rondom Dokkum vooral veel kleinere bedrijven hebt zitten, terwijl je in Drachten die Philips-vestiging hebt, met al die innovatieve bedrijven die daaromheen zitten. Dat vraagt om een ander soort werknemers.’’

Het Noorden zou zijn voordeel kunnen doen met een goede technische universiteit, denkt Roorda. ,,Dat zie je aan Eindhoven, de technische universiteit daar trekt goede mensen naar zich toe. Daar kun je als regio je voordeel mee doen.’’ Evenzogoed komt hij in Friesland genoeg goede managers tegen. ,,Om te zeggen dat ze onvoldoende kwaliteit hebben, vind ik wat te kort door de bocht.’’

Bron: Leeuwarder Courant
Tekst: Jaap Hellinga

 

foto

Headhuntersteam heeft mij geholpen met een detachering bij Hiemstra Installatietechniek Sneek. Binnen een week heb ik een baan gevonden, alhoewel het erg lastig is om in het Noorden van Nederland een bijbaan te vinden op gebied van Embedded Systems. Simon Dijkstra heeft mij goed geholpen en de persoonlijke aandacht en kennis van mijn technische ambities heeft Simon goed weten te vertalen naar een passende baan. Voor mensen die engineering en/of technische functies zoeken kan ik Headhuntersteam zeker aanbevelen.

Edris keyam