Diploma op zak en gaan..

15 jul. 2020

Diploma op zak en gaan..

AfstuderenAfgestudeerd? Dan is het tijd om jouw eerste baan te vinden. Het vinden van een juiste eerste baan vergt meer dan je zou verwachten. Als starter is de keuze maken voor een baan best stressvol. Je wilt een goede keuze maken omdat de eerste baan een basis is voor je verdere loopbaancarrière. Vaak weet je niet wat je te wachten staat, hoe het bedrijf te werk gaat en of jij je hierin thuis voelt. Op dit moment is het aanbod van startersfuncties lager door Corona en de onzekerheid wat de impact van Corona zal hebben op onze economie.  

Wat wil ik precies?

Voordat je de arbeidsmarkt betreed is het belangrijk dat je weet welke functie je zoekt. Weet welke kwaliteiten je hebt en hoe je deze het beste kan benutten. Als jij je kwaliteiten en tekortkomingen kent en er bewust van bent, kan je een strategie ontwikkelen hoe jij op een juiste manier kan reageren op de eisen uit je omgeving. Daarnaast moet je nagaan in welke bedrijfscultuur jij je thuis voelt. Is dat een mensgerichte, resultaatgerichte, hiërarchische of juist een innovatieve cultuur? Welke verwachtingen heb je van bepaalde bedrijven? Komen die overeen met de werkelijkheid? Soms is het lastig om van een website de kenmerken van een organisatie te kunnen achterhalen. Zoek daarom contact met de organisatie of medewerkers. Bel of mail ze om een goed beeld te krijgen van de werkwijze.

Vergroot je kansen

Onderscheid jezelf van de concurrentie om jouw kansen te vergroten. Verdiep je in de organisatie door te zoeken naar nieuwsartikelen of te kijken op de sociale mediakanalen. Zoek contact met de organisatie als je vragen hebt over de functie, zo krijg jij een goed beeld van de kandidaat die zij zoeken. Verder is het belangrijk om je CV aan te passen naar de vacature en het bedrijf, dat je zoekt. Iedere sollicitatie vraagt om maatwerk.

Ben je toegelaten om te komen solliciteren? Mooi. Dan begint het echte werk. Bij het voorbereiden focussen veel kandidaten alleen op de vacaturetest terwijl het ook belangrijk is om de toekomstige groeipotentieel van de vacature in acht te nemen. Hierdoor kun jij een groeiperspectief bieden wat jou onderscheid van de andere sollicitanten. Wees bewust van je verbale en non-verbale houding. Straal je ook non-verbaal uit wat je wil communiceren? Bereid je voor op vragen die wellicht gesteld kunnen worden. Neem gerust de tijd om over een vraag na te denken zodat je een duidelijk en eerlijk antwoord kan geven. Organisaties zijn niet opzoek naar de juiste antwoorden maar willen dat je kan reflecteren en dat je daarover open en toegankelijk bent.

Met deze tips willen wij jou veel succes wensen met het sollicitatieproces. Het beginnen met je eerste baan is spannend en een startpunt van een mooie carrière. Vind je na het lezen van dit artikel het nog steeds lastig om bedrijven goed te doorgronden of weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op. Wij kennen de bedrijven van binnenuit. Wij bezoeken de organisaties en gaan in gesprek met de medewerkers. Na een persoonlijk gesprek weten wij in een oogopslag of jij in deze organisatie thuis past en jij weet meteen hoe het bedrijf te werk gaat en of jij je hierin thuis voelt. Neem gerust contact op met een consultant bij jou in de buurt:

Kantoor Amsterdam (Marc de Jonge, Flip Geurts of Jos den Adel): 020 638 27 28
Kantoor Leeuwarden (Peter Wilming, Simon Dijkstra of Elko Haanstra): 058 216 15 82
Kantoor Groningen (Arjen Klasens, Remco Bolt, Paul Sporrel of Rens Philips): 050 526 88 84
Kantoor Zwolle (Nico Nagelhout, Gaby Bles, Ben Wentink of Menno Mout): 038 421 21 18
Kantoor Eindhoven (Job Bazelmans, Kenneth van de Wiel of Bas Reef): 040 303 08 84

foto

Een jaar geleden heeft Kenneth van Headhuntersteam contact met mij op genomen na het zien van mijn CV op het internet. Na een ontmoeting , waarbij ik heb uitgelegd hoe mijn ideale carrière in de toekomst er uit ziet, is Kenneth samen met zijn team rond gaan zoeken naar verschillende banen die bij mij zouden passen en waar ik mijn gewenste doorgroeikansen zou krijgen. Na een korte zoektocht zijn ze uit gekomen bij Barli, een constructiebouw bedrijf wat nog nieuw was voor mij en voor Headhuntersteam zelf. Al snel was het duidelijk dat dit de baan was waar ik een lange tijd naar op zoek ben geweest. Kenneth en de rest van Headhuntersteam, bedankt! Roy.

Roy Pittens