Met nieuwe productiemanager richting groei

8 okt. 2019

Met nieuwe productiemanager richting groei

IMG_20191002_163743_0027_1_Met een verdubbeling in de productieoppervlakte gaat Griptech Equipment in Sint Annaparochie de volgende fase van haar bestaan in. Het bedrijf breidt anno 2019 wederom uit om de aanhoudende vraag naar haar producten te kunnen bijhouden. Maar hoe haal je nou het maximale rendement uit een productie omgeving? Termen als JIT, FLOW en LEAN vliegen om je de oren! Maar wat houdt dat nou precies in? Naar aanleiding van de bemiddeling die Headhuntersteam verzorgde van Wybren Hogerhuis als productiemanager, gingen wij naar Griptech om dat uit te zoeken.

Griptech levert voorzet apparatuur voor heftrucks aan grote partijen zoals Toyota en Jungheinrich. Daarnaast is het bedrijf bekend van de KOOI-reachvorken. Bedrijfsleider Piet Tilma legt uit wat de kracht van Griptech is: “Waar andere bedrijven stoppen, gaan wij door. Wij leveren maatwerk producten voor onze klanten. Door onze eigen engineering kunnen wij voor de klant specifieke toepassingen bedenken, ontwerpen en produceren. Dit is een hele andere insteek dan concurrenten, die een standaard gamma aanbieden en bij speciale aanvragen een nee verkopen.”

Wat voor invloed heeft het “maatwerk” op de organisatie?
We merken dat steeds meer klanten ons weten te vinden, wat resulteert in een continue groei binnen onze productie afdeling. We begonnen aardig uit onze voegen te barsten en waren echt toe aan meer ruimte. Door de aanbouw van onze nieuwe productiehal verdubbelen we bijna onze productie oppervlakte en kunnen we nu echt stappen gaan maken.

Een nieuwe hal inrichten is een gigantisch proces
Naargelang dit proces vorderde, kwamen wij tot de conclusie dat het een dergelijke grote klus was dat wij dit niet alleen konden. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een productie manager die eerder met deze bijl heeft gehakt. Uiteindelijk hebben wij die gevonden in de naam van Wybren Hogerhuis die op 1 april in dienst is getreden. Aan hem de taak om structuur in de productie aan te brengen, maar daarnaast de flexibiliteit, die we onze klanten aanbieden, niet uit het oog te verliezen.

Een hele uitdaging voor Wybren, maar aangezien hij in de oriënterende gesprekken met Headhuntersteam aangaf dat hij een organisatie zocht waarbij hij processen kon analyseren en verbeteren. Klinkt dit als een schot in de roos.

Wybren: Dat klopt, ik ben ingestapt in een rijdende trein, aangezien het nieuwe pand al in de aanbouw was toen ik net begon. Maar binnen de productie afdeling mocht ik beginnen aan een blanco vel. Een uitdaging waar ik mij helemaal in vast kan bijten!

De proces inrichting
De LEAN methode staat centraal bij het inrichten van de nieuwe productie omgeving. LEAN betekent in feite dat de organisatie alle verspillingen uit de productieprocessen weghaalt en de waarde aan het product toevoegt. Met het inrichting van het proces gaan we erg de diepte in, hieronder enkele veranderingen die doorgevoerd gaan worden:

  • Routing: De verschillende stappen in het productie proces zijn achter elkaar aan geplaatst. Hierdoor creëer je een flow in het productieproces en vermindert de transport binnen de fabriekshal. 
  • JIT: Just in time:  Door order specifiek in te kopen en deze precies op tijd te laten binnen komen, vermindert de organisatie de voorraadkosten.
  • Flexibiliteit: In de nieuwe situatie doen we spuitwerk binnenshuis. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van een externe partij en vermindert het bedrijf het aantal handelingen m.b.t. transport.
  • Koppeling van ERP systemen: Door onze systemen samen te laten werken, krijgen we een beter overzicht van de locatie van de order in het productieproces, wanneer de onderdelen binnenkomen en wanneer de bewerkingsmachine staat ingepland. Hierdoor verminder je wachttijden binnen de fabriek.


Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de doorgevoerde veranderingen. Wij starten met de grote lijnen en zullen steeds verder inzoomen op de losse stappen in het productie proces. Met als doel een soepel lopend productie proces, waarbij onze levertijden betrouwbaar zijn en wij onze flexibiliteit behouden.IMG_20191002_163411_0021_1_

In de toekomst willen wij groeien
Wij willen onze productie capaciteit verdubbelen door de nieuwe productiehal en het slimmer inrichten van onze productieprocessen. Hierdoor creëren wij een beter arbeidsklimaat voor ons productiepersoneel. We verwachten in de toekomst door deze nieuwe aanpassingen 25% efficiënter te gaan werken. Daarnaast verwachten we door het werken met “Just in Time” onze voorraadwaarde met 40% te verlagen.

(Zie hier het bedrijfsterrein: Link: VID_20191002_163521_00241)

Het personeel is het meest waardevolle bezit voor uw organisatie. Headhuntersteam ondersteunt organisaties bij het aantrekken van nieuw personeel, waardoor wij een bijdrage leveren aan de groei van organisaties. Heeft u een personeelsvraagstuk en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan snel contact op.

foto

Headhuntersteam heeft mij op professionele wijze binnen een kort tijdsbestek geholpen aan mijn vervolgstap in de accountancy. Nico heeft een groot netwerk waardoor hij mij meerdere opties kon aanbieden. De aanpak is persoonlijk en de communicatielijnen zijn kort. Hij zet zich in om voor alle partijen het beste eruit te halen. Ik kijk uit naar een langdurige samenwerking met Nico en het Headhuntersteam.

Baktage Hamid