Op afstand een sterk team blijven

17 apr. 2020

Op afstand een sterk team blijven

Werken op afstand is voor iedereen een uitdaging. Naast fysieke klachten (nekpijn, slechte houding) kan thuiswerken ook zorgen voor een mentale impact. De meest gehoorde klachten zijn gebrek aan sociale contacten en een verlies van onderlinge verbondenheid of saamhorigheid.  Een sociale isolatie kan zorgen voor emotionele klachten zoals somberheid of zelfs neerslachtigheid. Hoe zorg je in deze situatie voor een echt teamgevoel en saamhorigheid onderling? Wij gaan op onderzoek uit en komen met de volgende belangrijke punten.

PaulDe inzet van digitale middelen

Door de digitale middelen is het contact onderhouden makkelijker dan ooit. Door te videobellen, mailen en telefoneren zorgen wij ervoor dat de consultants op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen. Elke maandagochtend staat er een werkbespreking op het programma. Met de laptop op schoot bespreken de consultants de stand van zaken. Daarnaast zorgt dit bespreekuurtje ook voor verbondenheid onderling.

Ondernemend zijn

Ondernemend zijn is een belangrijk punt als het op thuiswerken aankomt. Ga met elkaar in gesprek en bepreek of thuiswerken goed mogelijk is. Deze situatie is voor iedereen nieuw en daarom is het belangrijk om met elkaar de wensen kenbaar te maken. In een interview met Intermediar vertelt Vergouw, senior account lead bij Omnicom PR Group, dat hij deze periode als een mogelijkheid ziet om ‘ondernemerschap’ te creëren: “Het maakt iets los. Een mooie manier om andere collega’s en vooral je manager hierin mee te nemen. De crisis biedt een kans om nieuwe dingen te doen waarmee de organisatie verder wordt geholpen, maar waardoor óók jouw positie wordt versterkt.”

Vertrouwen

Momenteel is het nog lastiger om to-do-lijstjes na te leven. Zorg ervoor dat de leidinggevende en de teams eisen aan elkaar stellen. Hierdoor blijf je onderling in contact met elkaar en boots je zo goed als mogelijk de situatie voor de crisis na. Voor de leidinggevende is het nog lastiger om grip te krijgen op de activiteiten van de medewerkers. Om meer grip te kunnen krijgen kan de leidinggevende altijd peilen of de medewerkers op het juiste pad zitten. Uiteindelijk is vertrouwen cruciaal in deze tijd. Vertrouw erop dat iedereen zijn werk doet. Vergouw: “Het heeft even tijd nodig voordat iedereen privé en werk thuis optimaal heeft georganiseerd. Wees geduldig en help je mensen.”

Toch wordt het steeds moeilijker om deze adviezen op te volgen naar mate de tijd verstrijkt. Hoe langer de crisis duurt, hoe meer het loont om de huidige situatie als het nieuwe werken te omarmen, en dingen te verzinnen waardoor je ook nu je werk in goede onderlinge samenwerking doet. Wees creatief om iedereen erbij te betrekken. Maak tijdens besprekingen iemand verantwoordelijk voor organisatie of zorg ervoor dat het thuiswerken leuk en verrassend blijft. Daarnaast zullen sommige medewerkers meer behoefte hebben aan ondersteuning en anderen juist aan meer vrijheid. Blijf op de hoogte van de gezamenlijke en individuele doelen om elkaar door deze tijd heen te slepen. En wie weet wordt het thuiswerken na de crisis wel een groot verlangen. Kom in contact met onze consultants. Thuis of op locatie staan ze graag paraat om alle vragen van de arbeidsmarkt te beantwoorden.

Nico2PeterArjen

Foto 1: Consultant Paul Sporrel (Groningen).
Foto 2: Consultants van links naar rechts: Nico Nagelhout (Zwolle), Peter Wilming (Leeuwarden), Arjen Klasens (Groningen).
 

Contact informatie:
Kantoor Amsterdam: 020-638 27 28
Kantoor Leeuwarden: 058-216 15 82
Kantoor Eindhoven: 040-303 08 84
Kantoor Zwolle: 038-421 21 18
Kantoor Groningen: 050-526 88 84

Bron: Intermediair, Robert Heeg (16-04-2020)

foto

Ondertussen alweer een paar weken met mijn nieuwe uitdaging bij Van der Wiel Drachten bezig. Veel nieuwe indrukken en impressies, een mooi bedrijf, een prachtige uitdaging! Mede met dank aan Peter Wilming en Jeroen Feitsma van Headhuntersteam Leeuwarden.

Jan Arnold Mook