De uitdagingen op een krappe arbeidsmarkt

1 nov. 2021

De enorme krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakt geen rooskleurig beeld. Er zijn meer vacatures dan beschikbare mensen en dat maakt het creëren van een perfecte match een grote uitdaging. Recruiters die zich allemaal in de zelfde vijver bevinden en op zoek zijn naar een beschikbare kandidaat voor hun openstaande vacature. Hoe kan Headhuntersteam hierin een toegevoegde waarde zijn? 

 


Technologische ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een verdere professionalisering van het recruitment vak. Digitale platformen (LinkedIn, Facebook, Instagram, jobboards en data gedreven recruitmenttools) zorgen voor een betere vindbaarheid van vacatures en kandidaten. Simpelweg geven deze technologieën een snellere en effectieve bijdrage in het vinden van een juiste baan of kandidaat. Anderzijds kent deze vooruitgang een keerzijde. Denk hierbij aan een effectieve screening van kandidaten die simpelweg niet volledig valt te digitaliseren. Daarnaast is het aanbod van banen groot. Welke organisatie, cultuur en doorgroeiperspectieven sluiten het beste aan bij de ambities van de kandidaat? Een goed recruitmentbureau kent de organisatie het maakt het verschil. Het is belangrijk om persoonlijk contact te onderhouden om aan beide verwachtingen te voldoen. Geen enkele kandidaat wil in een mail batch naar 15 opdrachtgevers worden verzonden. Evenals een opdrachtgever ongevraagd een kandidaat krijgt voorgesteld die ook bij 15 andere collega’s onder de aandacht is gebracht. Het dus essentieel om een zorgvuldige analyse uit te voeren om tot een toekomstbestendig dienstverband te komen. 

 


Hoe geven wij vorm aan de invulling van vacatures in een zeer krappe arbeidsmarkt? 
Hoe geeft Headhuntersteam vorm aan de invulling van vacatures waarin krapte een centrale rol speelt? En hoe reëel zijn de functie eisen versus het aanbod van kandidaten in de huidige markt? Dit zijn de huidige vraagstukken die centraal staan bij een bemiddeling en waarin Headhuntersteam zijn expertise in zet. Headhuntersteam is als sparringpartner van zijn opdrachtgever het vraagstuk moeten afpellen. Wat is een hard criterium in de functie en wat is eventueel ontwikkelbaar voor de langere termijn. Binnen welke termijn dient de kandidaat aan de gestelde eisen te moeten voldoen en welke inspanningen passen hierbij? Wat betekent de aanname van een niet ideale kandidaat? Accepteert de klant hierin dat kandidaten niet volledig aansluiten op het profiel en ook als zodanig worden beoordeeld? Door bij deze vraagstukken stil te staan zijn wij in staat om gezamenlijk oplossingen te bieden.
Om een mismatch te voorkomen wordt er uiterst secuur gekeken naar de potentie van de kandidaat. Daarnaast ook naar de termijn waarin bepaalde functie criteria ontwikkeld moeten zijn. Dit vraagt van de opdrachtgever verdieping in de kandidaat en investering in het inwerktraject en opleiding. Hierin speelt de rol van de recruiter en zijn advies een essentiële rol. De recruiter moet hiervoor in staat zijn om samen met de opdrachtgever verder te kijken naar een kandidaat die niet direct aansluit, maar wel naar een hoger niveau kan worden getild. De recruiter is de schakel tussen de opdrachtgever en de kandidaat om af te stemmen of de gezamenlijke wensen en ambities te behalen zijn. Headhuntersteam vervult deze rol met ondersteuning van de functie, gedrag en drijfveren analyse. Deze analyse schets het beeld of een kandidaat van waarde is met zijn vaardigheden en of deze op termijn te ontwikkelen zijn. 

 

Onze kennis van de markt. 
Door onze kennis van de markt zijn we ons er van bewust dat de beschikbare kandidaten niet altijd de perfecte kandidaten zijn. Headhuntersteam beweegt zich dagelijks in de arbeidsmarkt en beschikt over een uitstekend netwerk en kennis om organisaties en kandidaten van advies te dienen. Met deze kennis mogen kandidaten verwachten dat wij ze helpen aan nieuwe uitdagingen die passen bij hun ambities. Hierbij staan de capaciteiten en de wensen van de kandidaat centraal. De kandidaat kan er op rekenen dat de verwachtingen van de organisatie aansluiten bij de vaardigheden en ambities van de kandidaat. Onze vaardigheid betekent ook dat wij in staat zijn om een niet perfecte match te herkennen en te benoemen. Door middel van een persoonlijke analyse hebben wij scherp in beeld welke kennis en vaardigheden eventueel ontbreken. Daardoor zijn wij in staat ook vast te stellen welke vaardigheden te ontwikkelen zijn. Ons advies is ook gericht op de opdrachtgevers om tot juiste keuzes te komen. Dit kan betekenen dat we adviseren om bepaalde vraagstukken op een later moment in te vullen. We kijken naar welke criteria haalbaar zijn en welke criteria bij kandidaten verder ontwikkeld dienen te worden. Het schetsen van een reëel beeld en het geven van handvaten levert meer op dan verwachtingen uitspreken die niet worden nagekomen. 


Uiteindelijk is niemand gebaat bij wensen en verwachtingen die niet aansluiten. Laat je als kandidaat maar ook als organisatie niet verleiden tot “paniek voetbal”. Dat lijdt tot onzekerheden en uiteindelijke verliezers. Een juiste match vraagt om deskundigheid, zorgvuldigheid en onderbouwde adviezen. 

Ben jij benieuwd wat wij als Headhuntersteam voor jou en opdrachtgevers kunnen betekenen of heb je nog vragen? Bel dan gerust, wij komen graag in contact!

Amsterdam  020 638 27 28
Leeuwarden 058 216 15 82
Groningen    050 526 88 84
Zwolle           038 421 21 18
Eindhoven    040 303 08 84
 

foto

In de eerste instantie had ik gereageerd op een functie bij een corporatie welke de wervingsprocedure uitbesteed heeft bij Headhuntersteam. Ik werd vervolgens de volgende dag al gecontacteerd door Ben Wentink. De functie waarop ik gereageerd had was op dat moment niet mogelijk met mijn werkervaring maar hij wist me te vertellen dat hij wel met mijn profiel aan de slag kon binnen zijn netwerk. Tijdens dit telefoongesprek hebben we dus gelijk een afspraak ingepland om op het kantoor in Zwolle kennis te maken en mijn wensen door te spreken.
Mijn contact met ben heb ik als erg fijn ervaren. Het feit dat ik ook direct een promotie wilde maken t.o.v. mijn huidige functie maakte de opdracht wat complexer. Omdat ik in het verleden slechtere ervaringen heb gehad met consultants was ik een beetje sceptisch. Echter wist Ben mij een week later te vertellen dat er een optie beschikbaar was bij een andere corporatie in Harderwijk. Deze organisatie zocht iets wat precies bij mijn profiel bleek te passen. Ik Heb dus sterk het gevoel dat er in de procedure maatwerk toegepast is en dat Ben deze 2 puzzelstukje perfect in elkaar heeft weten te plaatsen. De afspraken kwamen snel tot stand en het was direct de perfecte match. Daarnaast ben ik ook tevreden over het feit dat Ben de salarisonderhandeling al een slinger in de goede richting heeft gegeven. In principe hoefde ik hier niets meer voor te doen.
Ik ben zeer tevreden. Natuurlijk wil je als sollicitant het liefst iedere dag weten wat er allemaal achter de schermen gebeurt maar dit is niet realistisch. Vooral de pro activiteit en snelheid van het proces is mij zeer goed bevallen.
De uitkomst is dat ik een baan heb! Vorige week heb ik mijn contract kunnen tekenen en 4 december kan ik starten. Mocht ik in de toekomst hulp nodig hebben bij dergelijke vraagstukken dan zal ik zeker weer bij Headhuntersteam aan de bel trekken.

Paul Versteeg