Een efficiƫnte zoektocht naar een nieuwe baan of medewerker, hoe doe je dat eigenlijk?

15 jan. 2021

Op zoek gaan naar een passende nieuwe functie voelt voor sommige mensen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn tegenwoordig veel manieren om dit te doen. Bijvoorbeeld via de grote vacaturebanken als Indeed, Randstad, Nationale Vacaturebank en Intermediair. Deze websites plaatsen een grote hoeveelheid en diversiteit aan vacatures, vaak afkomstig van intermediairs. Bij een krappe arbeidsmarkt lijkt de kwaliteit en betrouwbaarheid van vacatures steeds moeilijker te pijlen. De vraag is nu: hoe vind jij als werkzoekende op deze grote landelijke verzamelplaats van vacatures hét vraagstuk dat bij jou past? In deze blog proberen we hier invulling aan te geven en jou als werkzoekende, maar ook als organisatie, mee te nemen in hoe je wél een kwalitatieve zoektocht kunt starten.Ontwerp zonder titel_2_

Nederland heeft veel grote vacaturebanken die op het eerste gezicht zeer geschikt lijken om makkelijk, gratis en snel een nieuwe baan te vinden. Er zitten dan ook zeker voordelen aan deze manier van zoeken. De meeste grote vacaturebanken bieden deze service goedkoop of zelfs gratis aan. Dit maakt het voor veel werkzoekenden aanlokkelijk om zich aan te melden, het kost immers niks dus het kan ook geen kwaad. Daarnaast is er door de grote hoeveelheid vacatures altijd eentje bij jou in de buurt. Tot slot is er het voordeel dat men niet alleen de mogelijkheid heeft te reageren op vacatures, ook heb je de mogelijkheid je eigen cv te uploaden op de website. Hierdoor krijgen veel werkzoekenden het gevoel dat zij dubbel kans maken op een juiste match. In feite zit daar een kern van waarheid in, maar is dit ook maatwerk?

Het inzetten op kwantiteit en daarmee een grote hoeveelheid vacatures en beschikbare kandidaten, heeft ook zijn keerzijdes. Bij het gebruik van de zoekmachine kan men kiezen uit een aantal kenmerken en eigenschappen. Dit zijn de tools die jou moeten helpen bij het vinden van een juiste werknemer of werkgever. Wat opvalt is de grote hoeveelheid dubbele of niet relevante vacatures die tevoorschijn komen. De betrouwbaarheid en/of beschikbaarheid kan hierbij dus in het geding komen. Stel dat het lukt om op papier toch een match te vinden, dan is het nog verre van zeker of het daadwerkelijk een toekomstbestendige match is. Het belangrijkste aspect dat ontbreekt in je (zoek)proces is namelijk de filter ‘persoonlijkheid’. Logisch natuurlijk, dit valt ook niet te filteren. Met de kennis van het reeds genoemde, betekent het dat je misschien een beetje geluk moet hebben in je zoektocht. Als je dat niet hebt, kan het weleens een lange zoektocht worden.      

Gelukkig zijn er naast de vacature websites ook lokale werving & selectie- en detacheringbureaus die zich focussen op persoonlijk advies. Ze maken (meestal) gebruik van een groot netwerk dat door de jaren heen verder is opgebouwd. Hoewel ook deze bureaus vacatures online hebben staan waar sollicitanten op kunnen solliciteren ligt de focus hier veel meer op het geven van advies, het delen van kennis over de markt en het voeren van inhoudelijke gesprekken. De onafhankelijkheid speelt hierin een grote rol. Zowel de sollicitant als de opdrachtgever communiceert met het bureau, wat het een interessante plek maakt voor het ontstaan van een match. Daarnaast zijn de meeste intermediairs gespecialiseerd in een bepaalde bedrijfstak. Persoonlijk contact met een kundige adviseur verhoogt de efficiëntie dan ook aanzienlijk.

Zijn er dan geen nadelen? Bij lokale werving & selectie- en detacheringbureaus is in sommige gevallen de vindbaarheid laag, daarbij is het soms moeilijk te bepalen welk bureau bij jou past en of men voldoende kan meedenken in jouw zoekopdracht. Daarnaast is het aantal bureaus in de afgelopen decennia behoorlijk opgelopen. Een juist onderscheid maken wordt steeds moeilijker. Tot slot kan het zoekproces in sommige situaties meer tijd vergen omdat de juiste match niet altijd direct gevonden wordt. De oorzaak is per situatie weer anders, maar in algemene zin neemt een kwalitatief goede zoektocht meer tijd in beslag.

Terugkomend op de hoofdvraag; hoe vind jij als werkzoekende op deze grote landelijke verzamelplaats van vacatures hét vraagstuk dat bij jou past? Allereerst is het belangrijk om goed en kritisch te kijken naar de interesses die jij als werkzoekende hebt en wat jij graag terug zou willen zien in een vacature. Denk hierbij aan het werkveld waar je graag in zou willen werken, in welke regio en daarnaast welke werkzaamheden er goed bij jou passen. Hierop gebaseerd kan jij gericht zoeken naar een lokaal werving & selectie- en detacheringbureau. Doordat, zoals eerder genoemd, veel lokale werving & selectie- en detacheringbureaus in een gerichte bedrijfstak gespecialiseerd zijn is het gemakkelijker om een geschikt bureau te vinden als jouw wensen zijn blootgelegd.

Een geschikt bureau gaat samen met jou kritisch in gesprek. De desbetreffende consultant binnen de gewenste bedrijfstak zal door middel van inhoudelijke gesprekken, persoonlijkheidstesten en kennis vanuit de arbeidsmarkt een advies geven. Vanuit dit advies wordt er gekeken naar passende vacatures en organisaties binnen het netwerk van een van de consultants. Door de wederzijdse communicatie van de sollicitant naar het bureau en de opdrachtgever naar het bureau is dit de plek om de juist match te vinden. Hoewel het zoekproces op deze manier langer kan duren dan bij een grote vacaturebank, wordt dit overschaduwd door de kwaliteit van de match die gemaakt is voor de langere termijn. Het uitgangspunt is om tevredenheid bij zowel de opdrachtgever als de werknemer te creëren.

Start jij deze kwalitatieve zoektocht naar de perfecte baan of de perfecte werknemer met ons? Wij komen graag in contact om de juiste match te maken.

foto

Ik heb met Tom van Headhuntersteam Zwolle een erg goede en prettige samenwerking ervaren. Professionaliteit en enthousiasme springen er bij mij zeker bovenuit.
Hij heeft voor mij een nieuwe positie gevonden waar ik met veel plezier naar uitkijk!

Rick Smeenk