Freelancen naast je vaste baan, mag dat wel?

29 jul. 2022

Freelancen is tegenwoordig enorm populair. Naast dat je in loondienst bent bij je werkgever, mag je ook freelanceopdrachten aannemen. Echter, zitten er wel voorwaarden aan verbonden om naast je vaste werk freelanceopdrachten aan te nemen. Hieronder staan de voorwaarden beschreven. 


Het afgelopen twee jaar is het freelancen enorm populair geworden. In het KVK Handelsregister stonden er op 1 oktober 2021 meer dan 322.000 parttime zzp’ers ingeschreven. Dit aantal is bijna het dubbele dan dat er in 2016 stond ingeschreven. Met parttime freelancen kan er een mooi zakcentje bijverdiend worden. Daarnaast is het parttime freelancen ook een mooie mogelijkheid om te kijken of zelfstandig werken iets voor jou is. Bovendien heb je ook zekerheid. Je behoudt onder andere je maandelijkse vaste loonstrook nog, je bouwt ook nog je pensioen op en je hebt bescherming tegen arbeidsongeschiktheid.  


Allemaal heel positief, echter zijn er wel punten waar je op moet letten. Als je wilt starten als parttime freelancer, is het verstandig om je baas hierover in te lichten. Er kunnen in je arbeidsovereenkomst strenge regels staan over zelfstandig ondernemerschap naast je vaste baan. Veel werkgevers staan niet te springen als één van hun medewerkers gaat freelancen. Dit komt onder andere omdat ze vrezen dat je oververmoeid raakt, of dat je de kantjes ervan afloopt bij jouw dagelijkse werkzaamheden of dat je als freelancer zo succesvol bent en dat je hierdoor ontslag gaat nemen. Het is daarom verstandig om transparant en eerlijk te zijn als je op het punt staat om parttime te freelancen.  


Verder moet je rekening houden dat je freelance-activiteiten niet botsen met de werkzaamheden van je werkgever. Het is niet de bedoeling dat je dezelfde werkzaamheden uitvoert en de klanten van je baas benaderd. Kies hierom bijvoorbeeld om in een andere regio te werken. Bovendien is het verstandig om niet zomaar aan de slag te gaan als parttime freelancer als je nog in vast dienstverband werkt. Zoek eerst alles goed uit voordat je gaat starten. Er is namelijk een mogelijkheid dat je een boete kan krijgen in verband met een concurrentiebeding of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst. 


Bovendien ben je alleen vrijgesteld van belasting betalen als je alle opgetelde jaarinkomsten onder de €8700,- blijven. Zodra je als parttime freelancer winst gaat maken, moet je belasting betalen over jouw extra inkomen. Tot slot is het verplicht om je in te schrijven bij de Handelsregister van de KVK als je tegen betaling een product of dienst levert. 

Kortom, parttime freelancen mag zeker! Houd echter alleen rekening met bepaalde aspecten die hierboven staan beschreven (intermediair, 2022). 

foto

Gaby Bres is een enthousiaste en gedreven persoon die mij aan een super fijne baan geholpen heeft. Zeer betrokken en houdt veel contact voor, tijdens en na de periode dat ik door Headhuntersteam uitgezonden ben. Zeer positieve ervaring.

Arnold Apeldoorn