Hallo generatie Z!

3 aug. 2022

Er betreedt alweer een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt, namelijk generatie Z. Dit de eerste generatie die niet weet hoe het is om zonder internet en een smartphone te leven. Er bestaan grote verschillen binnen de generaties. Hieronder staan de vijf verschillende generaties beschreven met ieder hun eigen kenmerken.

Babyboomers 1940-1955
Financieel en economisch ging het bij deze generatie voor de wind. Deze generatie kwam makkelijk aan een baan. Zij protesteerden en regelden uitstekende arbeidsvoorwaarden voor zichzelf. Inmiddels gaat deze generatie (bijna) met pensioen. Verder zijn ze gedreven, idealistisch en houden zij van werkstructuren en hiërarchie.

Generatie X 1955- 1970
Deze generatie groeide op in minder mooie tijden. Zij kregen te maken met verschillende crisissen namelijk de oliecrisis, woningmarktcrisis en werkloosheidcrisis. Deze generatie wordt vooral gezien als het verbinden van mensen, groepen, meningen en culturen. Zij werken hard, zijn loyaal aan de werkgever, weloverwogen en plichtsgetrouw. 

Pragmatische generatie 1970-1985
Deze generatie is erg ambitieus. Zij hechten veel waarde aan hun persoonlijke ontwikkeling. Verder is deze generatie snel afgeleid, maar hebben ze wel concrete doelen voor ogen en weten zij van aanpakken.

Generatie Y 1985-1997
Over deze generatie wordt het meest gesproken en staat beter bekend als de Millennials. Deze generatie maakt kennis met de technische wereld. Ze zijn assertief en niet bang om een bepaalde structuur of routine te veranderen, om het vervolgens zelf nóg beter te doen.

Generatie Z 1997-2015
Tot slot generatie Z. Dit is de nieuwste generatie op de werkvloer en is ook de eerste generatie die geen leven zonder internet en smartphones kent. Hoewel ze online altijd zichtbaar willen zijn, is offline voor hun ook heel belangrijk. Deze generatie is enthousiast, energiek en eigenzinnig. Uit onderzoek blijkt dat deze generatie zeker wat kan toevoegen op de huidige arbeidsmarkt. Geduld is niet hun sterkste kant, maar ze zijn wel van het aanpakken. Zij willen alles uit het leven halen en ze voegen daad bij het woord. Generatie Z is een realistische generatie en ook daadkrachtig. Het is een do-it-yourself generatie.

De generaties Y en Z klinken allemaal heel positief, echter kunnen deze generaties botsen met de oude3re generaties zoals: Babyboomers, Generatie X en de Pragmatische generatie. Jongeren van de generatie Y en Z communiceren op een informele en directe manier. Zij willen de communicatie graag laagdrempelig houden, terwijl de oudere generaties hiërarchie gewend zijn. Verder ervaren de jongeren van generatie Z en Y een enorme prestatiedruk. Hierdoor ervaart deze generatie vaak mentale problemen.

Verder is generatie Z is een generatie dat niet gemotiveerd moet worden, maar juist geïnspireerd. Daarnaast vindt deze generatie een goede werk en privébalans erg belangrijk. De arbeidsethos transparantie, zelfredzaamheid, flexibiliteit en persoonlijke vrijheid zijn belangrijke aspecten voor deze generatie. Deze kwaliteiten hebben een positieve invloed op de arbeidsmarkt, mits ze op de juiste manier benut worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige werkgevers, die van de oudere generatie zijn, deze waarden negeren. Dit kan leiden tot frustratie, minder productiviteit en een gebrek aan cohesie binnen het team. Dit komt met name door de generatiekloof. Beide generaties hebben andere normen en waarden en dit kan botsen. Als de oude en nieuwe generaties met elkaar willen samenwerken, dan moet er van beide kanten water bij de wijn gedaan worden. Alleen zo kunnen ze samenwerken om het beste resultaat te creëren (intermediair, 2022).

 

 

foto

''Ik ben heel goed geholpen door Yoeri Claassen van het Headhuntersteam aan een leuke opdracht.
Door middel van een kennismakingsgesprek met Yoeri bij het Headhuntersteam kantoor aan de Herengracht kon ik toelichten wat voor type opdracht ik zoek en wat mijn werkervaring is. Op basis van dit gesprek kreeg ik binnen een week een opdracht aangeboden waarbij ik werd geïntroduceerd en kon meteen beginnen.''

Sumeet Sharma