Past jouw baan nog wel bij jou? Probeer je huidige baan interessanter en leuker te maken!

15 aug. 2022

Op dit moment zijn er veel vacatures. Hierdoor kan het aantrekkelijker zijn om te kijken of je bij een andere werkgever betere arbeidsvoorwaarden kan krijgen. Maar, je kan ook kijken of jij je huidige baan interessanter en leuker voor jezelf kan maken. Hieronder geven wij jou enkele tips hoe je dit kan doen.

Het is een utopie om te bedenken dat je een baan gaat vinden die perfect bij jou past en aan al jouw wensen voldoet. Er zullen altijd punten zijn wat jou meer of minder ligt binnen jouw werkzaamheden. Echter, is het wel belangrijk om te kijken op welke punten van je baan je geen concessies wilt doen en op welke punten wel. Een handige tool om je hierbij te helpen is ‘job crafting’.

Met behulp van job craften sleutel je aan jouw huidige baan, met als doel dat je baan beter aansluit bij jouw wensen, behoeften, kwaliteiten en ambities. Je probeert je baan zo in te delen dat het werkgeluk toeneemt. Hierdoor hoef je niet te veranderen van baan. Daarnaast ben je ook bezig met een persoonlijke ontwikkeling. Door job craften, kom je erachter wat jouw sterke en minder sterke kwaliteiten zijn en ook wat voor ambities je hebt. Hoe pak je dit aan? Hieronder hebben wij 5 punten neergezet:

1. Breng jouw sterke kwaliteiten in kaart. Wanneer ga je met plezier naar je werk?
2. Wat zijn jouw ambities? Waar zou je over 5 jaar willen staan?
3. Welke huidige taken geven jou energie en welke kosten je energie?
4. Bespreek dit vervolgens met je leidinggevende.
5. Evalueer ook regelmatig.

Door meer te kijken naar jouw kwaliteiten en behoeften, kan je beter inspelen op jouw werkgeluk. Tevens geeft dit ook het gevoel dat je alles onder controle hebt. Uiteraard hangt dit wel samen met de mogelijkheden die je werkgever biedt.

Uit onderzoek blijkt dat gemotiveerde medewerkers vele malen productiever zijn. Ook is het ziekteverzuim minder bij gemotiveerde medewerkers. Als je bij je werkgever een open gesprek aangaat, dan kun je samen ook veel beter bepalen of een functie nog bij je past. Ook kan er samen gekeken worden welke mogelijkheden er zijn om werkzaamheden uit te voeren die jouw energie geven. Want uiteindelijk heeft een werkgever ook profijt aan een gemotiveerde werknemer (Intermediair, 2022)

foto

Tom Nederhof heeft mij geholpen aan een nieuwe uitdaging. Het snelle schakelen, duidelijke communicatie en beloften direct omzetten in acties was erg prettig en heeft het voor gezorgd dat alles snel rond was. Erg fijne manier van samenwerken!

Christian Burgering