Personeelstekort duurt nog wel een tijdje

25 mei 2022

Dit is niet de enige hinder die wij merken op de arbeidsmarkt. Zo zet de NS steeds minder treinen in op bepaalde routes. Verder zijn er lange wachtlijsten in het ziekenhuis voor een operatie, waardoor patiënten lang moet wachten voordat zij geholpen kunnen worden. Ook worden er geregeld leerlingen eerder naar huis gestuurd, omdat er een leraar ziek is en er geen vervanging is. 


Volgens Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University, is de vergrijzing onder andere de oorzaak van het personeelstekort op de arbeidsmarkt. Toch zijn er ook oplossingen om de krapte te minimaliseren. Zo kan er meer uren aangeboden worden aan parttimers en zou arbeidsmigratie vacatures kunnen opvullen. Ook kan je zij-instromers vanuit andere sectoren laten doorstromen of medewerkers opleidingen aanbieden. 


Echter, ontstaan er ook weer problemen als je één van deze oplossingen wil toepassen. Als er meer uren worden aangeboden aan parttimers, moet er ook vaker een opvang geregeld worden. Alleen is er ook een tekort aan kinderopvang. Verder zou arbeidsmigratie vacatures kunnen opvullen, alleen moet er dan meer woningen geregeld worden, terwijl de woningmarkt al schaars is in Nederland. 
Kortom, het lastig om de vicieuze cirkel te doorbreken en zal er nog wel vaker een tunnel afgesloten worden of leerlingen naar huis worden gestuurd vanwege personeelstekort (rtlnieuws, 2022). 

foto

Wij hebben goede ervaringen met Headhuntersteam. De pragmatische aanpak van Headhuntersteam sprak ons aan. De gesprekken met de Ben Wentink, de consultant van Headhuntersteam verliepen altijd zeer prettig en correct. Ze hebben ons werk uit handen genomen en ervoor gezorgd dat we de juiste technische personen hebben kunnen vinden die zowel passen in het functieprofiel als binnen de organisatie. We zijn dus uitermate tevreden over Headhuntersteam.

Henry Heidema