Tips voor een goede sollicitatiegesprek!

7 jun. 2022

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, super goed! Maar hoe bereid jij je goed voor? Hieronder hebben wij een aantal tips neergezet, zodat jij goed voorbereid het sollicitatiegesprek ingaat! 

1.    Verdiepen in het bedrijf
Verdiep in het bedrijf. Bestudeer hun website en sociale media. Verder als je weet met wie je het gesprek gaat voeren, zoek diegene op LinkedIn. Hierdoor kan je een beter beeld krijgen van hem of haar.
2.    Vacature nog een keer doorlezen
Lees vlak voor het sollicitatiegesprek nog even snel de vacature door. In de vacature staan vaak functie-eisen. Hierdoor kan jij je voorbereiden als ze vragen wat je kwaliteiten zijn.
3.    Goed verhaal
Oefen thuis op een verhaal over jezelf. De medewerkers zijn benieuwd naar jou! Denk hierbij aan: je opleiding, werkervaring, trainingen en hobby’s. 
4.    Jouw kwaliteiten
Tijdens het gesprek wordt er ook gevraagd wat jouw kwaliteiten zijn. Mocht je dit niet goed weten, vraag het aan je familie en vrienden.
5.    Kledingkeuze
De kleding die je draagt zegt iets over jou als persoon. Zorg dat je er verzorgt uit ziet tijdens een sollicitatiegesprek.
6.    Lastige vragen
Vaak worden er lastige vragen gesteld, waarop je niet snel het antwoord weet. Hieronder staan een paar vragen dat gesteld kan worden. 
-    Kan je iets over jezelf vertellen?
-    Waarom wil je hier werken?
-    Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
-    Wat zijn jouw slechte en goede eigenschappen?
-    Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
-    Waarom zit er een gat in je CV?
-    Waarom heb jij je diploma niet behaald?
Bedenk alvast antwoorden op deze vragen. Zo voorkom je dat er stiltes vallen. 
7.    Zelf vragen bedenken!
Zo creëer je interesse in het bedrijf. Daarbij is het ook belangrijk dat je zelf kijkt of de organisatie bij je past. Hoe meer vragen je stelt, hoe meer informatie je krijgt en daardoor te weten komt of dit bedrijf wel bij je past. 
8.    Salaris indicatie
Bedenk voor het gesprek wat je graag zou willen verdienen. Deze vraag wordt namelijk altijd gesteld.
9.    Tot slot, dont’s bij een sollicitatiegesprek
-    Te laat komen; 
-    Onderuit hangen in de stoel;
-    Geen goede motivatie waarom je geschikt bent voor de functie;
-    Vaardigheden niet kunnen onderbouwen (Randstad, 2022)
 

foto

Headhuntersteam is in staat de juiste match te maken tussen werkgever en werknemer. Dat heb ik recent ervaren bij mijn overstap naar Schuiteman accountants en adviseurs. Nico Nagelhout weet de vertaalslag te maken tussen wat beide partijen zoeken en daar het beste voor hen uit te halen.

Mark Wijnberger