Val op met je sollicitatiebrief! Maar hoe?

30 aug. 2022

Bij het opstellen van een sollicitatiebrief is het logisch dat er geen spelfouten gemaakt kunnen worden. Maar er zijn ook andere dingen wat je beter niet in je sollicitatiebrief kan zetten. Zo is het beter om je brief niet te beginnen met ‘Geachte heer/mevrouw, ik werd meteen enthousiast’. Dit is een zin die vaak voorkomt in sollicitatiebrieven en hierdoor springt jouw brief er niet in uit. Benieuwd met welke tips jouw sollicitatiebrief wel opvalt? Wij geven ze graag!

Laten we allereerst zeggen dat een perfecte sollicitatiebrief niet bestaat. Dit komt omdat iedereen een brief anders leest. Verder Google nooit naar voorbeeldbrieven en begin ook niet gelijk met een opstellen van een sollicitatiebrief. Stem de brief eerst af op hoe de vacature is geschreven. Lees de tone of voice van de vacature.  

Verder is het ook belangrijk dat je verdiept in de organisatie en functie voordat je een brief gaat opstellen. Volgens Gerjan Apeldoorn, sollicitatietrainer en auteur van het boek Baanbrekend naar (ander) werk, gaat dit verder dan alleen online speurwerk. Het gaat echt om het kennis maken met de werknemers van het bedrijf. Zo heeft hij eens gewacht in een kroeg, omdat hij wist dat werknemers daar gingen borrelen. En dat leverde hem veel informatie op! Dit kan natuurlijk ook te ver gaan, maar je kan ook de organisatie zelf bellen. Zo kom je erachter wat de sfeer is binnen het bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk dat je met bewijzen komt over jouw vaardigheden. Benoem niet dat je resultaatgericht bent, laat het ook daadwerkelijk zien met voorbeelden en onderbouw het. Veel werkgevers waarderen juist als je met voorbeelden komt vanuit eerdere functies. Daarnaast ben je ook geloofwaardig.

Door sterk te beginnen heb je meestal de aandacht van de recruiter snel te pakken. Recruiters lezen soms wel tientallen brieven, door sterk te beginnen blijft jouw brief hangen. Dus start wederom niet met: ‘Ik kwam jullie vacature tegen en ik werd gelijk enthousiast’. Want volgens Apeldoorn starten veel mensen met deze zin bij het schrijven van een vacature.

In het boek van Apeldoorn worden verschillende voorbeelden genoemd. Een voorbeeld is dat een student een baan zocht in de horeca. Hij startte de brief met: ‘De meeste sollicitatiebrieven belanden in de prullenbak, de mijne in uw buik’ en bezorgde naast zijn sollicitatiebrief nog wat lekkers. Nog een voorbeeld is dat Apeldoorn ooit zelf met een sollicitatiebrief startte met: ‘’Ik heb nooit bij de politie willen werken’’. En geeft tot op de dag van vandaag nog steeds trainingen bij de politie.

Nadat je de beginzin hebt geschreven, moet de afsluiting geschreven worden. De afsluiting is daarentegen minder belangrijk dat de beginzin. Bij een goede beginzin heb je de aandacht van de recruiter al te pakken. Volgens Apeldoorn is het wel belangrijk om met een goede uitsmijter te eindigen. Echter, kunnen sommige uitsmijters brutaal over komen. Je kan bijvoorbeeld wel zeggen dat je graag koffiedrinkt, een subtiele manier om te laten blijken dat je toch een uitnodiging verwacht (Intermediair, 2022).

foto

In december 2020 werd mijn man via LinkedIn benaderd door Ben voor een functie bij Dictator in Emmeloord. Omdat mijn man slechthorend is en niet in staat is om te telefoneren kwam ik zo in contact met Ben. Ben nam alle tijd om mij en mijn man rustig uit te leggen om wat voor vacature het ging. Mijn man was op zoek naar een betaalde baan nadat hij in 2020 afscheid had moeten nemen van zijn eigen bedrijf en had hierin wel bepaalde voorwaarden en specifieke wensen. Omdat telefonisch contact lastig was bood Ben aan om bij ons langs te komen. Tijdens het bezoek viel ons op dat Ben goed luisterde naar de wensen van mijn man en duidelijk kon uitleggen wat de functie bij Dictator te bieden had. Hij nam ruim de tijd en is met de voorwaarden en wensen van mijn man teruggegaan naar Dictator. Uit het aanbod wat daarop volgde bleek dat Ben uitstekend had overgebracht wat mijn man wilde en nodig had. Hieruit is een hele mooie samenwerking voortgevloeid en eind december is hij begonnen bij Dictator via Headhuntersteam.. Inmiddels is mijn man afgelopen week in dienst getreden van Dictator zelf. De samenwerking met Ben is prettig en open verlopen. Alle afspraken werden keurig nagekomen en Ben was altijd bereikbaar voor vragen. De beloftes die er gedaan waren n het eerste contact zijn waar gemaakt. Ben is duidelijk, to the point en in staat een uitstekende match tot stand te brengen tussen kandidaat en werkgever.

Ronald Oost & Marjon Luimstra