Werken met 40 graden, hoe houd je je hoofd koel?

20 jul. 2022

De temperaturen gaan deze week flink omhoog. Heel Nederland gaat wat merken van de temperaturen, sommige meer dan anderen. In veel kantoorpanden is er airconditioning aanwezig. Wie niet zijn toevlucht kan vinden in een kantoorpand met airco, zal het met andere alternatieven koel moeten blijven.

De afgelopen dagen steeg de temperatuur flink, naar bijna 40gr Celsius. Als er in een omgeving wordt gewerkt waar het niet koel is, wordt de werkprestatie ook minder. Volgens Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc, werken de enzymen in je lichaam het beste als je lichaam rond de 37 gr Celsius is. Als het in de omgeving niet goed gekoeld wordt, dan kunnen somFoto_s Instagrammige processen in je lichaam minder goed werken. Dit kan zich uiten in vermoeidheid en concentratieverlies.

In Nederland is er een Arbo-regeling van het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Er zijn richtlijnen waarbij men behoort na te denken over eventuele maatregelen met extreem hoge temperaturen. Zo zou er voor kantoorwerk een maximum gelden van 28 graden. Echter, vindt Wendel Post, arbeidshygiënist bij Arbo Unie, dat dit indicaties zijn. Volgens hem kan je hier geen concrete richtlijnen aangeven. Het enige beroep dat met extreme hitte hun werk mag neerleggen zijn dakdekkers. En die mogen hun werk pas neerleggen, als het 40 graden of hoger is (AD, 2022).

Tot slot voor alle mensen die op dit moment nog moeten werken, hebben wij de volgende adviezen om koel te blijven:
- Drink genoeg water;
- Zoek af en toe verkoeling, de kraan of een ijsco doet wonderen!;

- Relativeer en ga af en toe naar buiten, zo kan je lichaam wennen aan de warmte.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar (Klimaatinf, 2022). Dat het nu zo warm is komt niet vaak voor. Dus probeer ook te genieten van dit mooie weer en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

foto

"Ik ben heel goed geholpen door Yoeri Classen van het Headhunters Team aan een leuke opdracht.
Door middel van een kennismakingsgesprek met Yoeri bij het Headhuntersteamkantoor aan de Herengracht kon ik toelichten wat voor type opdracht ik zocht en wat mijn werkervaring is. Op basis van dit gesprek kreeg ik binnen een week een opdracht aangeboden waarbij ik werd geïntroduceerd en kon beginnen.
Ik kijk ernaar uit om in de toekomst weer samen te werken met het Headhuntersteam."

Sumeet Sharma