Headhuntersteam 25 jaar!

31 mei 2023

Op 1 juni 2023 viert Headhuntersteam zijn 25-jarig jubileum. Een kwart eeuw Headhuntersteam mag gevierd worden! Op 1 juni 1998 startte Carel Ongering en Peter Roorda het bedrijf gespecialiseerd in werving & selectie, detachering en interim management in Groningen. In 2002 is Gerard de Vries toegevoegd aan het directieteam en is de organisatie doorgegroeid naar een bureau met 5 kantoren in Nederland. Hoewel de heren niet snel de schijnwerpers zoeken, sterker nog graag in de luwte verder werken aan de organisatie, is het nu tijd ze nader aan de tand te voelen over de start van het bedrijf, de groei en de toekomst.

  • Wat was de aanleiding van deze oprichting van Headhuntersteam?

Peter: "De aanleiding van het bedrijf was mede ingegeven vanuit 2 percepties. Allereerst waren Carel en ik met veel plezier werkzaam bij een landelijke detacheerder, echter werd dit bedrijf overgenomen door een beursgenoteerd bedrijf waarin de ruimte om te pionieren grotendeels werd beperkt. Anderzijds was en ben ik oprecht van mening dat onze werkwijze en aanpak daadwerkelijk iets toevoegt in de toenmalige en ook huidige arbeidsmarkt."

Carel: "Vooral het voor eigen rekening en risico in de praktijk brengen van onze al jarenlange ervaring in de branche gaf voor mij de doorslag. Hard weken, de resultaten en vooral ook plezier maken waren doorslaggevend."

  • Heeft jullie bedrijfsnaam Headhuntersteam bij de start nog veel stof doen opwaaien? 

Peter: "Jazeker! Vooral in de beginjaren heb ik veel opdrachtgevers moeten uitleggen dat men niet bang hoefde te zijn dat wij medewerkers van de organisatie zouden benaderen voor nieuwe uitdagingen, haha! Overigens heeft onze naam ook enorm veel aantrekkingskracht opgeleverd van professionals die latent op zoek waren naar een nieuwe uitdaging. We doen vanzelfsprekend meer dan louter headhunting en is deze term in 25 jaar “gemeengoed” geworden. Overigens zijn er zelfs Dj’s die in de loop der jaren met “onze” naam aan de haal zijn gegaan.

Carel: "Vooral de aantrekkingskracht voor werkzoekenden was bepalend. Immers, heb je de kandidaat dan is er een plek voor te vinden."

  • Een Fries en Groninger die samen een bedrijf opstarten! Hoe is dit in hemelsnaam goed gegaan?

Peter: "Haha, daar noem je wat. Mijn koppigheid in combinatie met Carel zijn Groningse zuinigheid is een ideale combi gebleken. Eigenlijk heb ik weinig gemerkt van de eventuele verschillen die men suggereert. Het succes van een goed huwelijk heeft vooral te maken met elkaars mening te respecteren. Vaak is het geheel meer dan de som der delen. De eventuele verschillen van inzichten hebben in onze samenwerking veelal geleid tot uitstekende keuzes die voor de organisatie goed waren."

Carel: "Wat is er mis met Friezen? Je weet dat ze trots zijn, ook koppig, overtuigd van zichzelf maar vooral ook harde werkers. Prima dus om mee samen te werken."

  • In 2002 hebben jullie het directieteam uitgebreid met Gerard de Vries. Waarom is gekozen voor een driemanschap?

Peter: "Naast dat Gerard ook een Fries is, heeft Gerard een belangrijke rol gespeeld in de verdere uitbouw van onze kantoren. Gerard had daarnaast een ambitie om als ondernemer verder te willen. Naast de persoonlijke klik lagen we tevens op één lijn in de uitbouw van de organisatie. Hoewel je goed nadenkt over deze keuze hadden we binnen enkele dagen overeenstemming."

Carel: "Gerard had tijdens het dienstverband bij ons laten zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Een prima versterking dus."

  • Gerard, hoe heb jij deze stap ervaren?   

Gerard: "Ik heb deze stap positief ervaren en spannend tegelijk. Je krijgt niet elke dag zo’n kans en dan krijg je ook nog redelijk carte blanche. Zo van, regel een kantoor, pc en telefoon en gas erop. Die vrijheid past goed bij mij en maakt dat ik op mijn eigen manier succesvol kan zijn. Binnen de kaders en werkwijze van Headhuntersteam natuurlijk. Ik heb nooit extra druk ervaren vanuit Peter en Carel. Die leg ik mezelf al genoeg op."

  • Hoe zijn jullie van start-up doorgegroeid naar de puberfase?

Peter: "Alles start met een goed business model waarin in hoog- en laagconjunctuurdiensten worden aangeboden die passen in de behoefte van je klanten. Naast dit business model staat en valt de opbouw van je bedrijf uit enorm veel doorzettingsvermogen en goed luisteren naar de behoeften van onze kandidaten en opdrachtgevers. Door dit samen met je medewerkers dagelijks te blijven beseffen realiseer je groei."

Carel: "Geleidelijk, het is natuurlijk niet in een keer prijs. Wij hebben veel mensen een kans gegeven in de rol van consultant en ook afscheid genomen van diegene die het vak niet echt onder de knie kregen. Het is namelijk echt een vak waar je de benodigde skills  voor moet bezitten."

Gerard: "Ik denk dat doorgroeien vooral te maken heeft met de juiste dingen blijven doen en focussen op de zaken waar je goed in bent. Vertrouw op jezelf en blijf gestructureerd de markt bewerken. Dat wil zeggen door je belletjes te plegen en de bedrijven te bezoeken en zoveel mogelijk mensen te spreken. Een netwerk opbouwen is een ‘must’ om succesvol te worden en te blijven. Het is echt een zogenaamde contactsport. Daarnaast is het natuurlijk niet mogelijk zonder een goed team om je heen en ik prijs mij gelukkig dat dat door de jaren heen meer dan goed gelukt is."

  • Wat waren jullie grootste uitdagingen in deze 25 jaar?

Peter: "Heb je even…..? Weet je, van met name crisis situaties leer je als ondernemer het meeste. Hoe anticipeer je op een banken- of coronacrisis? Mijn grootste uitdaging was met name het ondernemen tijdens de banken- en bouwcrisis. Welke vroegtijdige keuzes maak je? Wat betekent dit voor je medewerkers en hoe koersvast ben je binnen het team in de koers die je voor ogen hebt."

Carel: "Blijven focussen op wat wij doen. Niet duizend en een zijpaden inslaan die je af leiden van de oorspronkelijke werkwijze en doelen."

Gerard: "Uitdagingen genoeg. Invloeden van buitenaf zijn er altijd. De coronaperiode zit het verst in mijn geheugen en was misschien wel de grootste uitdaging. Met name, omdat dat volledig nieuw is en je niet weet hoe je daarop moet reageren. Klanten gingen ineens niet meer met sollicitanten in gesprek en medewerkers werden naar huis gestuurd. Gelukkig reageerde de opdrachtgevers erg flexibel en werden gesprekken als snel weer opgepakt. Weliswaar via het scherm van de pc, maar toch. Ik kon mij daarvoor niet voorstellen dat sollicitanten werden aangenomen louter via online gesprekken, maar dat gebeurde gelukkig wel. Ik ben wel blij dat dat nu voorbij is en dat we weer gewoon naar de mensen toe kunnen en persoonlijke face to face gesprekken kunnen voeren. Het is voor mij persoonlijk altijd een uitdaging om dan rustig te blijven en vertrouwen te houden in de dingen die je doet. Als het wat tegenzit is het namelijk best makkelijk om te gaan twijfelen. Dan is het wel erg prettig dat wij met zijn drieën zijn en even je frustraties kwijt te kunnen. Carel is er dan met name erg goed in om mij weer even de zaken te laten relativeren, zodat je weer verder kunt.

  • Waar zijn jullie het meest trots op in een kwart eeuw Headhuntersteam?

Peter: "Er zijn een hoop zaken waar ik in de afgelopen 25 jaar trots op ben ik noem o.a. dat we samen met onze teams op de kantoren een belangrijke rol hebben kunnen geven aan de doorgroei naar een landelijk netwerk, een organisatie hebben kunnen bouwen die financieel erg gezond is, vele opdrachtgevers en kandidaten hebben geholpen aan uitdagende projecten en vaste banen en invulling hebben kunnen geven aan enorm veel uitdagende posities. Maar bovenal aan al onze medewerkers die samen met ons dagelijks veel plezier maken. Uiteindelijk zijn we gestart met de gedachte iets toe te willen voegen aan de arbeidsmarkt en dit met plezier te willen doen. Ik denk dat we hier uitstekend in zijn geslaagd."

Carel: "Dat wij er in geslaagd zijn een solide bedrijf op te bouwen die er aan heeft bijgedragen dat heel wat kandidaten een succesvol volgende stap in hun carrières konden zetten. Wat uiteraard ook tot heel wat tevreden klanten heeft geleid."

Gerard: "Wat Peter hierboven schetst sluit ik mij bij aan en heb daar niets aan toe te voegen. Als ik terugkijk kan ik daar echt trots op zijn."

  • En nu dan? Zijn jullie klaar? Wat zijn jullie plannen voor de komende 25 jaar?

Peter: "Klaar ben je nooit met een eigen bedrijf. Wat ik wel geleerd heb is dat je nooit te ver vooruit moet kijken. Wel heb je een focus voor de komende jaren waar je altijd nadenkt over kansen, verbeteringen en uitbreidingen waarin onze gezonde groei centraal staat. Anderzijds leert 25 jaar Headhuntersteam mij ook dat je meer moet leren genieten wat er allemaal reeds bereikt is. Het bedrijf heeft mij vriendschappen en wijsheden voor het leven opgeleverd. De komende jaren zijn er nog voldoende uitdagingen die op ons pad gaan komen. In de groeifases van het Greinermodel spreekt men over 5 fases. (start up fase, rollercoaster fase, puber fase, scale up fase, flow fase). Zoals ik hier tegenaan kijk zitten we in het einde van onze puber fase en worden we voorzichtig volwassen. Iedere fase kent zijn uitdagingen, onhebbelijkheden en plezier. Graag ga ik samen met onze medewerkers de volgende fase in waarin we hopelijk vooral jong van geest blijven, wendbaar blijven maar bovenal lichamelijk en bedrijfsmatig gezond."

Carel: "Rustig doorgaan met de uitbouw van onze kantoren en samen met onze consultants het bedrijf verder professionaliseren."

Gerard: "Je moet nooit denken dat je klaar bent. Er zijn altijd wel nieuwe uitdagingen. Een vastomlijnd plan ligt er niet, maar het is belangrijk dat we moeten blijven werken aan ons bedrijf en aan onze teams. Groei is geen doel op zich, maar wel iets om aan te blijven werken. Ik hoop dat we nog lang samen kunnen werken en Headhuntersteam op de kaart blijven zetten."

 

Afsluitend kunnen we stellen dat de heren nog voldoende energie hebben de organisatie verder vorm te geven. Immers “klaar ben je nooit” hebben we ze horen zeggen. De ambities zijn er om Headhuntersteam naar de volgende fase te loodsen. Met gepaste trots nemen de heren afscheid van mij en sluiten ze af met de nuchtere opmerking dat “25” slechts een getal is! Waarvan akte !

 

carel, peter, gerard

Carel Ongering, Peter Roorda, Gerard de Vries

foto

Gaby Bres is een enthousiaste en gedreven persoon die mij aan een super fijne baan geholpen heeft. Zeer betrokken en houdt veel contact voor, tijdens en na de periode dat ik door Headhuntersteam uitgezonden ben. Zeer positieve ervaring.

Arnold Apeldoorn