Thuiswerken, van salarisvermindering tot bespioneren. Hoe populair is thuiswerken nog?

28 jun. 2022

Er is een heus dilemma ontstaan in het thuiswerken. Werkgevers willen graag dat hun personeel weer op kantoor komt werken. Echter willen jongere medewerkers juist meer thuiswerken. Een dilemma waar niet alleen Nederland mee te maken heeft, maar ook andere landen in de wereld.


In het Verenigd-Koninkrijk wil een kwart van de Britse bevolking niet meer fulltime naar kantoor. Doordat veel medewerkers thuis willen werken, is er gebrek aan leiding en communicatie, waardoor het werk niet volwaardig wordt uitgevoerd volgens opinie. Slechts 8% van de bevolking die tijdens de pandemie thuis hebben gewerkt, willen na de pandemie weer fulltime op kantoor werken. 


Verschillende kantoren in het Verenigd Koninkrijk proberen hun personeel meer op kantoor te laten werken. Zo ook het advocatenkantoor Stephenson Harold. Dit kantoor pakt het hard aan en wil dat zijn personeel minimaal 3 dagen op kantoor komt werken. Zo niet, dan wordt het salaris met 20% ingekort. Niet alleen verschillende kantoren willen graag dat het personeel meer op kantoor komt werken, zo ook de dienstsector van het Verenigd Koninkrijk. Het Londense openbaar vervoer is met 42% gedaald sinds de lockdown en het ziet er in te toekomst niet rooskleurig uit voor de dienstsector. 


Een van de grootste tegenstanders van thuiswerken is Amerika. Veel kantoorpanden staan leeg en daarbij missen winkeliers, horeca’s en andere ondernemers veel inkomsten. Mensen met kantoorbanen zijn voor de New Yorkse economie een belangrijke inkomstenbron. Verder heeft Tesla-baas Elon Musk onlangs verteld dat zijn medewerkers weer minimaal 40 uur op kantoor worden verwacht. Ook de CEO van JPMorgan wil dat zijn personeel weer fulltime aan de slag gaat op kantoor. Hij beklaagde over het gemis van spontane leermomenten, sociale contacten, gebrek aan creativiteit en dat de communicatie en besluitvormingen onderling heel traag zijn. 


Echter, zijn er ook voorstanders in Amerika die het thuiswerken omarmen. Zo schreef het Apple-personeel een brief aan het Apple bedrijf met daarin dat ‘Kantoor gebonden werken een technologie uit de vorige eeuw is’. Daarnaast vroeg deze groep voorstanders ook dat het bedrijf vertrouwen moest hebben in hun personeel. 


Ook Spanje is geen voorstander van het thuiswerken. Veel bedrijven in Spanje vinden dat ze er technologisch niet geschikt voor zijn. Slechts 4,8% werkt met teletrabajo oftewel telewerken. Met telewerken werk je op afstand. Er kan op een andere locatie gewerkt worden dan op het hoofdkantoor van de werkgever. Spanje was met dit percentage een van de laagste Europese landen die met telewerken werkt. Spanjaarden vinden hun woningen ook niet geschikt voor het thuiswerken. De meeste woningen zijn heel klein. Daarnaast is er angst dat er door je afwezigheid op kantoor je baan verliest. Verder is het vertrouwen in werknemers de voornaamste reden dat Spaanse werknemers niet meer thuiswerken. Werkgevers vertrouwen hun werknemers namelijk niet. 


Naast Spanjaarden, zijn de Fransen en Italianen ook geen voorstanders van het thuiswerken. In Italië mogen de Italianen tot augustus nog thuiswerken, na augustus moeten zij weer fulltime aanwezig zijn op kantoor. Noord-Italië kan niet wachten totdat het augustus is. Horecaondernemers missen veel inkomsten door onder andere zakenlunches en aperitivi. Daarnaast staan ook veel kantoren leeg. Echter, zijn ze in het zuiden van Italië wel positief over het thuiswerken. Al jaren trekken jonge zuiderlingen naar het noorden van Italië om daar en carrière te maken. De economie blijft dan ook flink achter ten opzichte van het noorden van Italië. Lokale bestuurders zijn dan ook pro thuiswerken. Veel jongeren hoeven hierdoor niet te verhuizen naar het noorden. Tevens wordt er geld verdiend vanuit Noord-Italië en hierdoor dragen jongeren een steentje bij aan de economische ontwikkeling in het zuiden van Italië. Verder blijkt uit een adviesorgaan van de overheid in Frankrijk, dat werkgevers steeds vaker hun werknemers die thuiswerken illegaal bespioneren. Dit doen ze bijvoorbeeld door webcams die de hele dag aan moeten blijven staan van werkgevers, of er wordt een gps-software geïnstalleerd bij personeel. Kortom, de Fransen zijn ook geen voorstander van het thuiswerken en vertrouwen hun werknemers ook niet. 


Naast dat veel landen geen voorstander zijn van het thuiswerken, is Portugal wel een voorstander van het thuiswerken. Zo mogen ouderen die kinderen onder de drie jaar hebben thuiswerken, mits de baan dat toelaat. Daarnaast mag een alleenstaande ouder met kinderen onder de acht jaar ook thuiswerken en mag de werkgever dit ook niet weigeren. Ook mogen stellen die kinderen met de leeftijd tot achter jaar gebruik maken van thuiswerkregeling. Dit houdt in dat de ouder omstebeurt thuis mag werken. Ook geven verschillende onderzoeken aan dat Portugezen juist efficiënter werken als ze thuis kunnen werken. Tot slot mogen werkgevers hun werknemers niet in de gaten houden met een Zoom-verbinding of andere zaken waardoor ze hun werknemers privacy kunnen schaden (DeStentor, 2022). 

                                                               

 

                                                                Internationaal thuiswerken

 

foto

Ik heb met Tom van Headhuntersteam Zwolle een erg goede en prettige samenwerking ervaren. Professionaliteit en enthousiasme springen er bij mij zeker bovenuit.
Hij heeft voor mij een nieuwe positie gevonden waar ik met veel plezier naar uitkijk!

Rick Smeenk